Persoonlijke ontwikkeling waarom belangrijk

.

Persoonlijke ontwikkeling

Aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling kan volgens mij niet ontbreken in je zoektocht naar een passende loopbaan. Persoonlijke ontwikkeling:

 • Bespaart tijd
  “Persoonlijke ontwikkeling bespaart veel tijd. Hoe beter je wordt, hoe minder tijd je nodig hebt om je doelen te bereiken.” Brian Tracey
  .
 • Zorgt voor meer inkomen
  “Inkomen overstijgt zelden persoonlijke ontwikkeling.” Jim Rohn
  .
 • Zorgt voor meer werkplezier en minder stress
  “Investeren in persoonlijke groei vraagt geduld, maar het is heilige grond. Er is geen betere investering.” Stephen Covey
  .

Een kind ontwikkelt zich. Een kind groeit. Het is gek als een kind geen tanden krijgt. Als een kind niet leert lezen, gaat hij veel missen in het leven. Rond ons 20e levensjaar stopt onze lichamelijke groei (wat lengte betreft). Maar als we op dat moment stoppen met onze persoonlijke ontwikkeling, gaan we veel missen. Naast vaardigheden, moeten we onszelf leren kennen en leren hoe we met anderen moeten omgaan. Op dat gebied blijven vaak echter veel belangrijke kansen liggen, waardoor er echt van alles mis kan gaan: emotioneel, relationeel, financieel en meer. Persoonlijke ontwikkeling is geen luxe. Het hoort onlosmakelijk bij het leven. Een boom blijft altijd groeien. Als hij niet meer groeit, is er iets mis met de boom.
.

Persoonlijke ontwikkeling waarom belangrijk
.

Persoonlijke ontwikkeling brengt werkplezier

Loopbaanadvies geeft duidelijkheid over in welke rol / functie, werkzaamheden en werkomgeving het beste bij je past. Werkplezier heeft naast de juiste passende baan hebben ook veel te maken met de mate van persoonlijke groei. Want je neemt altijd jezelf mee. Je werkplezier heeft ook alles te maken met of je grenzen kan aangeven, hoe je denkt over- en communiceert met je leidinggevende en collega’s, of je kan plannen, hoe je met verantwoordelijkheid omgaat etc.

Persoonlijke groei coaching persoonlijke ontwikkelingAls je geen aandacht hebt voor persoonlijke ontwikkeling, dan kan je nog steeds te maken krijgen stress, faalangst/onzekerheid, burn-out, depressie etc. Ook al past je baan wel echt bij je. Aan de andere kant geldt: hoe meer je als persoon groeit, hoe meer je aan kan. En hoe minder je tegen je werk op ziet. Dat is ook een reden dat veel leiders trainingen volgen, coaching krijgen en boeken lezen.
.

Jouw onbewuste: meer invloed dan je denkt

Het onbewuste deel van je persoonlijkheid of ‘spiritualiteit’ heeft een enorme invloed op hoe je je voelt en op je gedrag. Dan heb ik het over jouw diepere overtuigingen, normen en waarden. Ben je bijvoorbeeld iemand die moeilijk kan loslaten of heb je het vertrouwen dat het wel goed komt? Heb jij het gevoel dat je succes moet verdienen door keihard te werken of heb je een bepaalde ontspannenheid en heb je ruimte voor humor en rust? Leef je voor jezelf of wil je ook iets betekenen voor een ander? Hou je van jezelf en kan je omgaan met je zwakke kanten en je mislukkingen? Dit zijn punten die enorm veel invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je met anderen omgaat.
.

Persoonlijke groei coaching
.

10 Gebieden waar je in kan ontwikkelen

 1. Goed worden in grenzen aangeven
  Naar klanten, collega’s, leidinggevenden, werknemers (en thuis).
  .
 2. Goed worden in wensen aangeven
  Leren om op een positieve manier ruimte in te nemen.
  .
 3. Groeien in zelfvertrouwen
  Verhelderen waar je onzekerheid, pleasegedrag en bewijsdrang vandaan komt. Jezelf op waarde leren schatten en leren werken met jouw persoonlijkheid.
  .
 4. Je blik op het leven verruimen
  Niet alleen voor jezelf leven, je wereldbeeld vergroten, de kracht van geven ontdekken.
  .
 5. Emoties durven delen met anderen
  Geluk ligt in 1e plaats in relaties. 100% jezelf durven zijn bij anderen is enorm bevrijdend. In verbinding staan met anderen geeft een ontspannen basis die nodig is om zonder stress te kunnen functioneren.
  .
 6. Groeien in leiding geven
  Leiding geven is een kunst die veel inzicht in jezelf, kennis en vaardigheden vraagt. Ook geboren leiders moeten en kunnen leren om effectiever leiding te geven.
  .
 7. Groeien in omgaan met leidinggevenden
  Omgaan met een lastige, autistische, dominante, narcistische, over-creatieve, koele, afstandelijke, geld-gerichte, niet-waarderende of softe baas is niet eenvoudig, maar als je dát kan leren, ben je al een hele stap verder.
  .
 8. Groeien in persoonlijk leiderschap
  Je leven niet laten sturen door anderen of door je eigen emotionele buien. Meer regie over jezelf en over jouw plan. Dat vraagt inzicht en persoonlijke ontwikkeling.
  .
 9. Zowel sterkte als zwakte en wit als zwart kunnen omarmen
  Niet alleen van jezelf houden als je het goed doet, maar ook als je weer iets doet wat je je juist zó had voorgenomen om anders te doen.
  .
 10. Interne conflicten oplossen
  Aan de ene kant dit willen en aan de andere kant dát doen. Of niet willen en wél doen. Herken je dat?

Behalve deze thema’s zijn er natuurlijk nog andere punten waarin je kan bouwen aan je persoonlijke ontwikkeling. Maar als je op deze gebieden weet te groeien, is meer werkplezier gegarandeerd.
.

Investeer in jouw persoonlijke ontwikkeling en meld je aan voor Coaching en Training voor:

.

Persoonlijke Ontwikkeling

Coaching Persoonlijke Ontwikkeling en Vitaliteit Amersfoort

Bij het pakket zijn inbegrepen:

 • Individuele Coaching-sessies
 • Concreet resultaat boeken met jouw doelen
 • Persoonlijk Ontwikkelplan & Tips

€ 995,-

of 3 termijnen van € 349,-
.
LEES MEER .


Assertiviteit

Coaching Persoonlijke Groei Individueel

 • Groei in persoonlijk leiderschap
 • Op een bij jou passende manier

LEES MEER


Faalangst & Onzekerheid

Coaching Zelfvertrouwen Eigenwaarde

 • Groeien in zelfvertrouwen
 • Persoonlijk coachingtraject

LEES MEER


ADHD / ADD

Coaching ADHD ADD Werk Werkproblemen

 • Succesvol zijn mèt ADHD / ADD
 • 1-op-1 Coaching

LEES MEER


Communicatievaardigheden

Coaching Persoonlijke Ontwikkeling Communicatie

 • Leer effectief communiceren
 • Bewezen methode

LEES MEER


.

Must-read Persoonlijke Ontwikkeling boekentips

4 Stappen naar een sterke identiteit

Is volgens mij één van de beste boeken als je jezelf persoonlijk wilt ontwikkelen.
4 principes die je leven kunnen veranderen als je die onder de knie krijgt. Het boek is geschreven door een Christelijke psycholoog. Als je geen Christelijke achtergrond hebt, misschien niet helemaal jouw ding, maar de principes zijn zeer leerzaam voor iedereen:

– Het belang van hechting en kwetsbaarheid,
– Grenzen kunnen aangeven,
– Zowel sterk als zwak kunnen omarmen en
– Groeien naar volwassenheid

.
De 7 eigenschappen – Stephen Covey

Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Opnieuw een aantal krachtige principes die écht bijdragen aan meer succes en plezier in je werk. Niet voor niks een wereld bekend boek en superbest-seller.

.
Geweldloze communicatie – Marshall B. Rosenberg

Ook een standaard werk en bestseller. Als je op deze manier kan communiceren, kan je met iedere leidinggevende, collega of klant op een geweldloze, prettige manier je grenzen en wensen aangeven en conflicten op een manier aangaan die werkt!

.
Thuiskomen in jezelf – Stone

Pittig boek met een beetje zweverige, therapeutische taal, maar als je de inhoud snapt, kan het je leven diepgaand veranderen en je veel inzicht geven in jezelf en je relaties.

.
Ik k(en) mijn ikken – Karin Brugman

Wellicht de wat beter leesbare variant van Thuiskomen in jezelf. Nogmaals: deze manier van denken vergroot echt je kijk op jezelf en de wereld!