re integratie outplacement traject begeleiding burn out

.

Re-integratie & Outplacement na een Burn-Out

Elk jaar kampen meer dan 1.000.000 Nederlanders met overmatige werkbelasting en burn-out klachten. Ruim 1/3 van alle ziekteverzuim is te herleiden tot werkstress. Dit leidt in alleen al in Nederland tot 7.555.000 verzuimdagen (oftewel 21.000 fulltime banen), t.w.v. € 2 miljard. Jaarlijks!
.

tweede spoor burnout

Oorzaken van een burn-out

Uit onderzoek blijkt dat de top 3 van werkstressoren zijn:

 1. Te hoge werkdruk
 2. Te weinig autonomie of regelruimte
  (controle over de uitvoering van de werkzaamheden)
 3. Te weinig sociale steun

Andere oorzaken zijn o.a.:

 • Situaties die gedurende een lange periode over je grenzen gaan.
 • Perfectionisme.
 • Organisatorische en/of functie-inhoudelijke veranderingen.
 • (Te) groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Langdurige / overmatige fysieke of mentale inspanning.
 • Onzekerheid / verminderd zelfvertrouwen.
 • Te weinig feeling hebben met je gevoel / lichaam.
 • ADD / ADHD.

Je hebt hierin eigenlijk te maken met chronische stress, waardoor je opgebrand raakt. Een burn-out kan bij iedereen voorkomen.
.

Burn-out symptomen

Zijn de volgende uitspraken voor jou herkenbaar? Dan is het mogelijk dat jij aan een burn-out lijdt of risico loopt hierop:

 • Je komt al langere tijd uitgeput thuis van werk.
 • Je bent steeds moe, emotioneel of prikkelbaar.
 • Je hebt last van hoofdpijn, hartkloppingen en nekklachten.
 • Je ziet er voortdurend tegen op om naar je werk te gaan.
 • Je bent moe, maar kunt moeilijk inslapen.
 • Je bent bang dat de moeheid die je voelt blijvend is.

Heb je last van een burn-out? Dan is het belangrijk om snel professionele hulp in te schakelen. Een burn-out zal niet verdwijnen als je op dezelfde manier door blijft gaan en kan zelfs alleen maar erger worden. Tot het moment dat je niet meer normaal kunt functioneren.
.

re integratie na burn out.

Herstellen na een burn-out

Het herstelproces van een burn-out kan maanden duren. Ook kan je een angst en/of gevoeligheid voor een terugval ontwikkelen wanneer je eenmaal een burn-out hebt gehad. Vaak zijn de arbeidsomstandigheden een belangrijke oorzaak van het ontstaan van een burn-out en is het verstandig of noodzakelijk om te onderzoeken wat andere bij jou passende mogelijkheden zijn. Tijdens een loopbaancoaching traject, outplacementtraject of tweede spoor traject.

Bij een burn-out kunnen ook interne, psychologische oorzaken een belangrijke oorzaak zijn, zoals perfectionisme of ‘interne conflicten’. DC Loopbaanbegeleiding heeft een effectieve methodiek ontwikkelt waardoor je tijdens persoonlijke coaching -sessies versneld zicht krijgt op de interne oorzaken die er bij jou voor zorgen dat jouw energie snel wegloopt. En natuurlijk: hoe je hierin kunt groeien!
.

Outplacement na een burn-out

Geeft jouw huidige baan of werkomgeving je te veel stress? Dan is de conclusie dat je op zoek moet naar iets anders soms de beste oplossing. Dat kan vaak ook in samenspraak met je huidige werkgever. Immers heeft niemand belang bij een situatie die structureel niet handhaafbaar is en waarin de kans op een hoge verzuimfrequentie op de loer ligt. Een outplacementtraject is dan een goede oplossing.

Tijdens een outplacementtraject zoeken we samen met jou naar een geschikte nieuwe baan, waar je wél energie en plezier uit kunt halen.

“Ik heb regelmatig bijzonder snel herstel van een burn-out mogen zien bij deelnemers als ze een nieuwe, beter passende baan hebben gevonden. Super gaaf!” Peter Paas – Register Loopbaancoach DC Loopbaanbegeleiding
.

Tweede spoor na een burn-out

Misschien ben je al langere tijd ziekgemeld en dus thuis. Het herstel van een burn-out kan een lange periode in beslag nemen. Meestal bestaat dit proces uit de volgende stappen:

1. Lichamelijk beter worden

Een burn-out heeft naast de mentale aspecten ook fysiek een zware impact. Het is daarom belangrijk om eerst voldoende tot rust te komen en jezelf de tijd te geven om lichamelijk te herstellen. Probeer op een dag niet te veel te doen, neem voldoende rust en zorg voor voldoende slaap en gezonde voeding.
Dit vinden veel mensen niet gemakkelijk, omdat ze zich tegelijkertijd bezwaard of schuldig voelen over hun burn-out naar hun werkgever.

2. Mentaal beter worden

Een burn-out heeft vaak een grote impact op je zelfvertrouwen.  Je bent een periode uit de routine geweest, waardoor je kennis soms al wat achter begint te lopen. Je kunt niet meer op jezelf vertrouwen en je lichaam laat je in de steek. Hierdoor functioneer je zowel thuis als op je werk niet meer optimaal. Het is belangrijk om de juiste professionele hulp te vinden, zodat je weer meer zelfvertrouwen krijgt.

3. Langzaam weer aan het werk

Zodra je lichamelijk en mentaal weer sterker bent, is de volgende stap om geleidelijk aan weer je werkzaamheden op te pakken. Dit gebeurt stapje voor stapje binnen het bedrijf waar je werkt (evt. in een andere functie), met de juiste begeleiding. DC Loopbaanbegeleiding kan je helpen bij het opstellen van een passend tweede spoor re-integratie traject.

4. Voorkom een terugval

Ongeveer een kwart van de mensen met een burn-out krijgt een terugval. Om dit te voorkomen is het van belang om op je eigen tempo je werk te hervatten en terug te keren op de werkvloer. Zijn je burn-out problemen mede ontstaan vanwege je baan? Dan is het zaak om goed na te denken of je huidige functie wel de juist baan voor jou is. Re-integreren bij een andere werkgever (Re-integratie 2e Spoor) kan net die nieuwe energie en een frisse start geven, die je nodig hebt. DC Loopbaanbegeleiding kan je hierin begeleiden.
.

re-integratie na burn-out.

Een burn-out voorkomen

Je kunt een burn-out beter voorkomen dan genezen. Wil jij een burn-out voorkomen of hoor jij bij deze 1.000.000 die een hoge werkdruk en veel stress ervaart in jouw huidige werksituatie? Grijp dan meteen in. DC Loopbaanbegeleiding helpt je bij het herkennen van jouw kernkwaliteiten en vaardigheden die passen bij de juiste baan en werkomgeving.

.

Loopbaanbegeleiding na een burn-out

DC Loopbaanbegeleiding helpt je concreet antwoorden te krijgen op jouw loopbaanvragen door:

  1. Loopbaancoaching
   Naast loopbaanadvies bieden we ook coaching bij het in actie komen en om je mentale blokkades uit de weg te ruimen. Ontdek dat er meer ècht meer mogelijk is dan je denkt, ga aan de slag met daadwerkelijke stappen.
   .
  2. Coaching Persoonlijke Ontwikkeling
   Leer jezelf kennen en ontdek hoe je door persoonlijk te groeien jouw burn-out klachten kan verminderen én voorkomen!
   .
  3. Outplacementtraject
   Moet jij op zoek naar ander werk vanwege een burnout? DC Loopbaanbegeleiding helpt je van A naar B.
   .
  4. Re-integratie 2e Spoor begeleiding
   Re-integreren bij een andere werkgever? DC Loopbaanbegeleiding loodst je er door heen.
   .
  5. DC Loopbaanbegeleiding is gespecialiseerd in begeleiding bij (burn-out door) ADD / ADHD.

.

Vrijblijvend kennismaken?

Wil jij meer weten over jouw mogelijkheden, voel je dan vrij om gewoon kosteloos en vrijblijvend een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek over loopbaanbegeleiding van DC Loopbaanbegeleiding. Het verplicht je tot niks, maar helpt je altijd verder.
.