Ontslag Outplacement Tips Wat Doen en Wat Niet

.

Wat je wel en niet moet doen bij ontslag

Ontslag Outplacement Tips Wat Doen en Wat Niet
..

Als je te maken krijgt met ontslag, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt overwegen om jezelf te beschermen en je toekomst te plannen. Hier zijn enkele dingen die je wel en niet moet doen:
.

Wat je wel moet doen:

 1. Blijf kalm en professioneel:
  Het ontvangen van ontslag kan emotioneel zijn, maar het is belangrijk om kalm en professioneel te blijven tijdens de gesprekken met je werkgever en andere betrokkenen. Vraag eventueel een onpartijdig persoon om aanwezig te zijn bij de gesprekken.
  .
 2. Vraag om opheldering:
  Vraag om duidelijkheid over de redenen voor het ontslag en de voorwaarden ervan. Dit kan helpen om eventuele misverstanden te voorkomen en je inzicht te geven in de situatie.
  .
 3. Controleer je arbeidsvoorwaarden:
  Bekijk je arbeidsovereenkomst en controleer welke rechten je hebt met betrekking tot ontslag, zoals een opzegtermijn, ontslagvergoeding of andere compensatie.
  .
 4. Verzamel documentatie:
  Verzamel belangrijke documenten zoals je arbeidsovereenkomst, loonstroken, evaluaties en eventuele correspondentie met betrekking tot je werkprestaties.
  .Tips bij Ontslag
  .
 5. Zoek juridisch advies:
  Overweeg om juridisch advies in te winnen, vooral als je twijfels hebt over de rechtmatigheid van het ontslag of als je onderhandelt over de ontslagregeling.
  .
 6. Denk aan je financiële situatie:
  Maak een overzicht van je financiële situatie en bekijk hoe lang je zonder inkomen zou kunnen overleven. Dit kan helpen bij het plannen van je volgende stappen.
  .
 7. Netwerk:
  Neem contact op met je professionele netwerk, inclusief oud-collega’s en vakgenoten, om mogelijke nieuwe kansen te verkennen.
  .
 8. Start met outplacementbegeleiding:
  Een outplacementtraject is een begeleidingstraject waarin je geholpen wordt bij het vinden van een nieuwe baan. Vaak biedt de werkgever aan de kosten voor dit traject te betalen..
  .

Wat je niet moet doen:

 1. Onmiddellijk reageren:
  Neem de tijd om na te denken voordat je reageert op het ontslag. Reageer niet impulsief, vooral als je boos of gefrustreerd bent.
  .
 2. Agressief of vijandig gedrag vertonen:
  Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer professioneel te blijven en vermijd agressief of vijandig gedrag richting je werkgever of collega’s.
  .
 3. Afscheid nemen van je werkplek:
  Vermijd het nemen van drastische stappen zoals het direct verlaten van je werkplek, tenzij dit door je werkgever wordt gevraagd. Je hebt mogelijk tijd nodig om je persoonlijke bezittingen te verzamelen en je werkzaamheden over te dragen.
  .
 4. Onmiddellijk akkoord gaan met een ontslagregeling:
  Neem de tijd om eventuele aangeboden ontslagregelingen te evalueren, te bespreken met een juridisch adviseur (bijv. via je rechtsbijstandverzekering of vakbond) en, indien nodig, te onderhandelen over betere voorwaarden. Laat je niet onder druk zetten om onmiddellijk akkoord te gaan.
  .
 5. Informatie delen op sociale media:
  Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media over je ontslag. Het kan verstandig zijn om geen details over je ontslag te delen op openbare platforms.
  .
 6. Je laten ontmoedigen:
  Ontslag kan een moeilijke ervaring zijn, maar probeer jezelf niet te laten ontmoedigen. Blijf gefocust op het vinden van nieuwe kansen en het plannen van je toekomst.

.
Het is belangrijk om te onthouden dat ontslag niet het einde van de wereld is, maar eerder het begin van een nieuwe fase in je carrière. Door kalm te blijven, je opties te evalueren en ondersteuning te zoeken waar nodig, kun je positieve stappen zetten naar een nieuwe professionele uitdaging.

.

Vragen of jouw situatie of over outplacementbegeleiding?

Klik op deze link voor meer informatie Outplacementtrajecten van DC Loopbaanbegeleiding

En / of neem contact op.
.

.