passief inkomen

.

Passief inkomen

“Als je geen manier vindt om geld te verdienen terwijl je slaapt, blijf je werken tot je sterft.” Warren Buffett
.

passief inkomen -
.

Loopbaanadvies of loopbaancoaching van DC Loopbaanbegeleiding helpt je om passend werk te vinden waaruit je meer energie en voldoening kan halen. Naast werkplezier en passend werk, is passief inkomen echter ook een interessant onderwerp die kan bijdragen aan meer werkplezier en energie in je loopbaan.

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is geld wat binnenkomt op je rekening, maar waar voor je niet direct zelf werkt. Er komt geld binnen, terwijl jij passief bent. Dat betekent niet dat je er helemaal niks voor hoeft te doen, maar het is een ander verdienmodel dan in loondienst of dan die van een ZZP-er die werkt op basis van ‘uurtje-factuurtje’. Zoals Passief inkomenhet ook wel eens wordt uitgelegd: “jij werkt niet voor geld, maar geld werkt voor jou.”

Je steekt er in het begin geld en/of tijd in en vervolgens levert het je geld op zonder jouw tijdsinvestering. Een eenvoudig voorbeeld van passief inkomen dat we allemaal kennen is spaarrente. Je zet geld op een bankrekening en je krijgt er een beetje rente voor. Dat gaat vanzelf. Tegenwoordig zijn er echter methodes die veel effectiever zijn (veel meer rendement opleveren) dan sparen bij een bank. Een ander voorbeeld is een boom planten. Je plant een boom. Dat kost werk, wat geld en energie. Maar verderop levert het je appels op waar de boom voor zorgt.
.

Voor wie is passief inkomen interessant?

Of je nu in loondienst bent, ZZP-er, eigenaar van een bedrijf met personeel, passief inkomen is toegankelijk voor iedereen en is wat mij betreft ook een verstandige keuze voor iedereen. Ik hoor regelmatig een cliënt de wens uitspreken dat hij/zij wel financieel onafhankelijk zou willen zijn. Er zijn heel veel mensen die passief inkomen weten te genereren en jij kan daar bij horen. Tegenwoordig zijn er met het internet allerlei eenvoudige manieren beschikbaar die voor iedereen toegankelijk zijn! Je hoeft niet per sé heel technisch, heel ondernemend of financieel/rekenkundig sterk te zijn. Wacht er dus niet mee, verdiep je er in en begin er vandaag nog mee. Leg de lat niet te hoog, anders begin je er nooit mee. Zet vandaag een eerste stap!
.

“Op het moment dat je passieve inkomsten onderdeel van je leven maakt, zal je leven veranderen.” Robert Kiyosaki

.

Hoe kan je passief inkomen verwerven?

Volgens Billy Epperhart zijn er 4 categorieën van passief inkomen:

  • Beleggen
  • Een bedrijf/onderneming
  • Creatieve producten
  • Vastgoed

Hieronder noem ik bij elke categorie een aantal mogelijkheden en een uitleg hoe je daarin op een niet al te ingewikkelde manier zou kunnen starten..
.

1. Beleggen

Beleggen kan je zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wilt. Er zijn heel wat mensen die op een manier beleggen die voor de meesten van ons niet zo toegankelijk zijn: dagelijks de koersen bijhouden, aandelen kopen en verkopen. Maar het kan ook gemakkelijk, bijvoorbeeld door te:
.
Beleggen in een index-fonds

Passief inkomen beleggenHet idee van indexbeleggen is kort- en simpelgezegd: je opent een beleggingsrekening, zet er geld op en je geld wordt geïnvesteerd en diverse aandelen van allerlei bekende bedrijven en/of in obligaties. Daar krijg je wat voor terug. Bijvoorbeeld: je legt € 100,- in. Na een jaar heb je dan € 107 (dat is 7% rendement). Nu is dat niet zo veel, maar het interessante is dat je het jaar daarop (als je verder niks inlegt): € 114,49 op je rekening hebt staan. Na 10 jaar is je geld bijna verdubbelt (€ 196,52)! Als je nog meer geld inlegt, gaat de groei uiteraard nog sneller.

Wist je dat je: als je 30 jaar lang € 1000,- (zo’n € 83,- per maand) inlegt (inleg totaal € 30.000) en elk jaar een rente van 7% hebt, dat je aan het eind € 108.685,- hebt? Dat is € 78.685 zonder dat je er iets voor hebt gedaan, dus passief inkomen!

.
2. Een Bedrijf/onderneming

Hoort een bedrijf of onderneming bij passief inkomen? Heel veel ondernemers hebben een ingewikkeld bedrijfsconcept en werken keihard voor soms een hoog inkomen, maar soms ook voor een ‘matig’ inkomen. Veel ondernemers willen graag een eigen onderneming zodat ze niet voor een baas hoeven te werken of zodat ze hun werk zó kunnen invullen zoals ze zelf willen. Misschien heb je wel eens gehoord van de uitspraak: “Een ondernemer werkt 80 uur per week, om maar niet 40 uur voor een baas te hoeven werken.” Dat is ook wel een beeld dat veel mensen ondernemen hebben: veel geld moeten investeren en continu werken. Dat spreekt mij eerlijk gezegd niet echt aan.

Net als beleggen kan je het ondernemen / een bedrijf opzetten echter zo moeilijk of gemakkelijk maken zoals je zelf wilt. En wat ook meespeelt, is dat veel ondernemingen niet per sé opgezet zijn met passief inkomen als doel.

Maar dat kan ook echt anders! Zéker met de mogelijkheden van nu. Daarom staat een onderneming wel degelijk bij bronnen voor passief inkomen. Wat mij betreft is de opzet van een bedrijf dat je een ‘systeem’ van mensen, machines en/of internet/ict-middelen voor je laat werken met als doel dat het systeem op zich kan draaien. (Zoveel mogelijk) zónder jou. Wat zijn daarin zoal de mogelijkheden?
.

Affiliate Marketing

Het idee van affiliate marketing is kortgezegd: teksten schrijven, met linkjes erin naar producten / diensten erin. Elke keer dat iemand op zo’n linkje klikt en zo’n product koopt, krijg je een commissie. Dat kan – afhankelijk van het product en de commissie – tot een paar honderd euro per klik oplopen!

.
Dropshipping
Passief inkomen webshopEenvoudig gezegd is dropshipping: het producten verkopen zonder inkoop of voorraad. Dropshipping is mogelijk door bijvoorbeeld producten op Marktplaats of op een eigen webshop te zetten. Iedere keer als iemand een product bestelt, stuur je de bestelling automatisch of eventueel handmatig door naar een ‘dropshipper’. Een dropshipper is een fabrikant van producten die verder de hele bestelling, verzending en eventuele retourzendingen voor je doet. Bij elke verkoop haal je er een bepaald percentage tussenuit..

.
E-Commerce
Tegenwoordig verkoopt elke Nederlander wel dingen via Marktplaats. Het idee van E-commerce is dat je dit een stapje verder neemt. Je gaat in deze methode leren om veel verkochte producten te selecteren en deze vervolgens dan ook zelf te verkopen via Bol.com of Marktplaats.
.

3. Creatieve producten

Een E-boek of Online cursus maken en verkopen.

Passief inkomen e-boekLaat je niet tegenhouden door de gedachte: er zijn daar al zo veel van. Probeer het, ook gewoon omdat het leuk is, om lekker creatief bezig te zijn en om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Een boek schrijven en verkopen
Wel eens bij een training geweest en vervolgens een boek gekocht van de trainer/spreker? Dan heb je op dat moment meegewerkt aan het passieve inkomen van de spreker.
.

4. Vastgoed

Een huis kopen en vervolgens verhurenPassief inkomen vastgoed

Vraagt een iets groter startkapitaal, maar ook daar zijn creatieve ideeën voor. Daarnaast is er tegenwoordig ook:

Digitaal vastgoed
Je kan tegenwoordig echter ook een website / webshop kopen. Een website die zo is gebouwd dat deze geld opbrengt. Je zou deze net als een huis kunnen ‘renoveren/verbeteren’ en voor je kunnen laten werken.

.
.

Must-Read boeken over Passief inkomen

Passief inkomen vraagt een bepaalde mindset, een andere manier van denken. Boeken die mij hebben geholpen om te groeien in deze manier van te denken, zijn de volgende.

Rijke Pa, Arme Pa -Robert Kiyosaki

Onze opvoeding, het onderwijs en het nieuws vormen (deels) de manier waarop we tegen het leven aankijken. Dit boek daagt je uit om hier op een andere en nieuwe manier tegen aan te kijken. Echt inspirerend! Het verruimt je kijk enorm. Ik raad aan om het boek niet per sé als handleiding te lezen voor hoe je het vervolgens precies moet gaan aanpakken Robert Kiyosaki is bijvoorbeeld echt van het investeren in vastgoed. Dat is voor veel mensen niet zo toegankelijk. Maar zijn ideeën zijn echt wereldbekend. Dit is echt een standaardwerk dat je moet lezen als je aan de slag wil met het opzetten van je ‘passief-inkomen-portfolio’.

Money Mastery – Billy Epperhart

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van Billy Epperhart. Epperhart is een Amerikaanse en Christen ondernemer en investeerder. Vanuit zijn Christelijke levensovertuiging wil hij mensen een extra waarde meegeven: “Zorg dat je zoveel mogelijk geld verdient, maar vooral om daar iets mee te kunnen betekenen voor anderen.” Dat is een hele andere kijk, dan passief inkomen alleen voor jezelf verwerven. Hij legt ook gedetailleerd uit hoé je dat kan doen. Echt een aanrader.

De 4-urige werkweek – Tim Ferris

Ook dit boek leert je anders denken over geld. Lees dit boek ook niet per sé als jouw persoonlijke handleiding over hoe je het precies moet gaan aanpakken, maar om je zelf uit te dagen om anders naar tijd en geld te kijken. Tim Ferris legt in dit boek kortgezegd uit hoe je allerlei dingen kan leren uitbesteden en zo tijd vrijmaakt voor de dingen die je leuker vindt en waar je beter in bent. Ook dit is inmiddels echt een standaardwerk dat je moet lezen als je anders wil leren denken.


.
.
.

Wil jij meer tips en sleutels over passief inkomen
en/of extra inkomsten naast je huidige werk?
.


.