Sleutel voor succes #2

Hoe ga jij om met tegenslagen, met dingen die niet lukken? Blijf je knokken en nooit opgeven? Lukt het jou allemaal een beetje om je doelen en goede voornemens te behalen? En zo niet? Ben je dan teleurgesteld in jezelf? Vind je jezelf dan een mislukkeling (‘mij lukt ook nooit wat’) of probeer je ook wel eens een andere strategie en werkt die aanpak vervolgens wèl? 

In deze blog een sleutel voor succes: namelijk de vaardigheid ‘Willingness’ ontwikkelen.

.

DC Loopbaanbegeleiding werkt in de coachingsessies toe naar meer werkplezier en minder stress. Er zijn verschillende routes om dat punt te bereiken. Alhoewel DC staat voor DreamCenter (je wensen centraal) gaan we niet om de realiteit van het leven heen. Ook kunnen we niet tegen de wetten van het leven ingaan. De coachingmethodiek van DC Loopbaanbegeleiding werkt mèt de realiteit om effectieve oplossingen te zoeken. Het is het tegenovergestelde van vechten tegen wat er gebeurt en weigeren de feiten om je heen te tolereren.

.

Wilfullness

In veel zelfhulpboeken en coaching wordt vaak grote nadruk gelegd op het belang van lef en wilskracht. Deze gedachte gaat er van uit dat als je ergens niet in slaagt, dat komt omdat je geen wilskracht hebt en je je gewoon moet inspannen en harder je best moet doen. Weiger alles behalve je strikt geplande doel! In de gedragswetenschap* wordt deze aanpak ‘willfulness‘ genoemd die echter vaak als een minder effectieve manier wordt gezien om met een probleem om te gaan.

.

Willingness

Sommige dingen kunnen niet worden veranderd of  zijn het niet de moeite waard om te veranderen. Of kunnen misschien met moeite worden veranderd, maar de vraag is dan of deze optie wel de meest effectieve is. Het is intelligenter om de realiteit te erkennen en flexibel zijn in onze probleemoplossing. Tijdens de coachingsessies kiezen we daarom liever voor het ontwikkelen van de vaardigheid ‘willingness‘. Deze helpt om een meer creatieve en flexibele oplossing voor je probleem te vinden. Willingness is het werken mèt jezelf, zoals je bent. Het werken mèt de fase en situatie waar je in zit. Niet het wegwensen van problemen, niet het wensen dat je anders was, meer kon. Het is negatief gezegd het ‘roeien met de riemen die je hebt’. En niet het wensen dat je riemen had, zodat je kon roeien. Er is niks mis met knokken en doorzetten. Maar willingness is meer het onderzoeken of je gebruik kan maken van de stroom dan het steeds maar tegen de stroom in zwemmen (let op: maar dus ook niet het je maar gewoon laten meesleuren door de stroom).

.

Willingness en DC Loopbaanbegeleiding

Tijdens een Loopbaanadvies traject gaan we niet voor het bouwen van luchtkastelen, of het najagen van de ‘American Dream’. Het is slim zijn, het beseffen en omarmen van wie je bent en waar je toe in staat bent. En ja, dat is vaak veel meer dan je denkt. Ja, er is veel meer mogelijk dan je denkt (ook een American Dream – als dat bij je past). Maar dus niet per se via de route ‘dromen, doorzetten en nooit opgeven’.

Ik vergelijk het vaak met voorbeelden als:

 • Een appelboom kan voortdurend blijven proberen om peren voort te brengen. Misschien krijgt hij het met veel coaching en zelfhulpboeken voor elkaar (Wilfulness). Maar zou hij niet veel beter al die energie kunnen stoppen in het leren waarderen van zijn appels en ontdekken wat hij daar allemaal wel niet mee kan? (Willingness)
 • Stel je wil heel graag een TV gebruiken als surfplank. Dat kan je proberen.  Met heel veel moeite krijg je het misschien voor elkaar. (Wilfulness)
  Maar wat nou als je al waardevolle eigenschappen en potentie ontdekt èn benut van de TV? (Willingness)
 • Iemand met een lichamelijke beperking kan of gebrek aan bepaalde vaardigheid of competentie kan zichzelf voor zijn kop blijven slaan en zichzelf blijven pushen om méér te kunnen (Wilfullness). Willfullness is het omarmen van de feiten, verantwoordelijk nemen voor ‘hoe het is’ en een plan maken voor ‘hoe nu verder’.

.

Willingness krachtiger dan Willfulness

Willingness is het omarmen van wie je bent, het accepteren van je huidige situatie. Maar let op: Willingness is geen slachtoffermentaliteit, het is juist intelligent, krachtig en zelfsturend. Willfulness kan juist een beetje dom zijn. En zoals als Einstein zegt: ”

“Dwaasheid is steeds hetzelfde proberen en toch andere resultaten verwachten.”

willfulness willingness

.

Tijd om willfulness in te ruilen?

Wanneer is het tijd om je willfulness in te ruilen voor meer ‘sanity’:

 • Als je altijd maar zelf aan het doormodderen bent.
 • Als je niet een keer durft toe te geven dat je aanpak of overtuiging toch eigenlijk niet zo goed werkt.
 • Als je een echte doorzetter en vechter bent, maar misschien toch durft toe te geven dat het alleen maar doorzetten en vechten misschien niet de allerbeste strategie is.
 • Als je al heeeeeel lang dezelfde aanpak hebt en niet de resultaten krijgt waar je op hoopt.
 • Als je blijft hopen dat je baas een keer opstapt.
 • Als je steeds blijft klagen over je werk en denkt dat dat op een dag je meer werkplezier en minder stress zal geven.
 • Als je maar blijft investeren in reclame omdat ‘dat zich vroeger of later echt zal terugbetalen’.
 • Als je jezelf voor je kop blijft slaan, èèèlke keer als het niet lukt.

.

.

*) Meer specifiek: https://nl.wikipedia.org/wiki/Dialectische_gedragstherapie

.

Hoe DreamCenter Loopbaanbegeleiding je helpt

DreamCenter Loopbaanbegeleiding helpt je concreet antwoorden te krijgen op jouw loopbaanvragen door:

  1. Loopbaanadvies
   Advies over de meest passende beroepen en mogelijkheden. DC Loopbaanbegeleiding helpt je de concrete mogelijkheden in korte tijd in kaart te brengen. Mogelijkheden waarmee je weer zelfvertrouwen kan gaan opbouwen.
   .
  2. Loopbaancoaching
   Naast loopbaanadvies biedt DreamCenter ook coaching bij het in actie komen en om je mentale blokkades uit de weg te ruimen. Ontdek dat er meer ècht meer mogelijk is dan je denkt, ga aan de slag met daadwerkelijke stappen.
   .
  3. Sollicitatie Training
   Training specifiek gericht op het solliciteren. Met behulp van sollicitatiecoaching en training van DC Loopbaanbegeleiding helpen we je je zó te profileren in je CV, op LinkedIn en een sollicitatiegesprek, dat je jezelf in een positief daglicht kan zetten, zonder jezelf beter voor te hoeven doen.
   .
  4. Training Ondernemen
   DC Loopbaanbegeleiding helpt je een passend plan en focus te bepalen die wèl werkt.
   .
  5. Outplacementbegeleiding
   Heb jij ontslag gekregen? Je baan kwijt geraakt? DC Loopbaanbegeleiding helpt je van A naar B.
   .

.

.

.
.

Vrijblijvend kennismaken?.

“Maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Hier kan je al je
vragen stellen en kijken we wat ik voor je
kan betekenen. De koffie staat klaar!”

Loopbaancoach Amersfoort Harderwijk Barneveld

Loopbaancoach Nijkerk Putten

BERICHT STUREN .
.
Loopbaancoaching Online
.

PETER PAASBaan kwijt
Ontslag gekregen
Amersfoort
Barneveld

Loopbaanprofessional
DreamCenter Loopbaanbegeleiding

.

Write a comment: