belastingaftrekbaar loopbaancoaching loopbaanbegeleiding loopbaanadvies

.

Is loopbaanbegeleiding belastingaftrekbaar?

belastingaftrekbaar loopbaancoaching loopbaanbegeleiding loopbaanadvies

Tot 1 januari 2022 was loopbaanbegeleiding (onder bepaalde voorwaarden) aftrekbaar als aftrekpost onder studiekosten. Deze regeling was geldig tot en met belastingjaar 2021 en op dit moment niet meer.

Vanaf 2022 was het voor mensen met maximaal een MBO 2 diploma mogelijk om een subsidie te krijgen voor een loopbaanadvies-traject en voor ‘iedereen’ om een subsidie van € 1000,- te krijgen voor een opleiding (STAP Budget en STAP Ontwikkeladvies). Sinds 2024 is deze regeling helaas ook vervallen.

.

Hoe loopbaanbegeleiding toch aftrekbaar?

  1. Loopbaanbegeleiding is wel aftrekbaar voor ZZP-ers / Ondernemers
   Als ZZP-er / Ondernemers mag je kosten voor advies of coaching wél aftrekken.
   Ook kan je hierover BTW terugkrijgen. Dit geldt voor:
   . 

   1. Loopbaanadvies
   2. Loopbaancoaching
   3. Ondernemerscoaching
   4. Coaching Persoonlijke Ontwikkeling
    .
    ..
  2. Outplacementtraject 0f Re-integratie 2e Spoor Traject – Een outplacementtraject is belasting-aftrekbaar voor werkgevers, maar ook als je dit traject als werknemer betaalt vanuit je transitievergoeding.
   – De kosten voor een 2e spoor traject zijn aftrekbaar voor ondernemers/werkgevers.

.

Vrijblijvend kennismaken?

Wil jij meer weten over jouw mogelijkheden, voel je dan vrij om gewoon kosteloos en vrijblijvend een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek over loopbaanbegeleiding van DC Loopbaanbegeleiding.
Het verplicht je tot niks, maar helpt je altijd verder.

.

Loopbaanbegeleiding (loopbaancoaching, loopbaanadvies) viel voorheen binnen de kaders van belastingaftrek bij de belastingaangifte onder ‘studiekosten’, omdat loopbaancoaching gericht is op inkomensverwerving en/of verbetering van je positie op de arbeidsmarkt. Trajecten van DC Loopbaanbegeleiding dragen zeer concreet bij aan deze doelen.
.